Page 1 of 1

2015 Taurus AWD - Alignment "changes" under acceleration

Posted: Mon Feb 04, 2019 9:31 am
by Big_Eddy
I have a new to me 2015 Interceptor AWD I picked up over the weekend.

Under load, the alignment of the car will change. If I punch the gas, the nose shifts noticeably left. Let off the gas and the nose shifts right again.
On the highway at steady speed and starting up a hill, the nose will shift left until I crest the hill, then right again.
It is very easily repeatable with a power on / power off event, and sometimes even at slow speeds the nose may shift over then come back.

Fortunately the car runs straight each time - but it is disconcerting for sure!

I have had both ends jacked up with wheels off and have tried to manually feel for play, but have not found anything yet. Of course the suspension is pretty stiff so I may not be able to move anything by hand.

I'll have it back up on jack stands tonight. Has anyone seen this issue before, and can point me at a specific place to look?

Re: 2015 Taurus AWD - Alignment "changes" under acceleration

Posted: Mon Feb 04, 2019 4:58 pm
by mymangochutney
torque steer or way stronger?

Re: 2015 Taurus AWD - Alignment "changes" under acceleration

Posted: Mon Feb 04, 2019 6:19 pm
by Big_Eddy
Not Torque steer.
2" movement of hood to the left.

Re: 2015 Taurus AWD - Alignment "changes" under acceleration

Posted: Mon Feb 04, 2019 8:23 pm
by Big_Eddy
I've spent an hour underneath the front end with the tires off and a pry bar. There is some minor give in each rear control arm bushings (~1/4") when I lean on the pry bar, and none at all at the fronts. Sway bar and link ends are tight. All subframe bolts and mounts seem tight. No signs of any movement anywhere (clean spots around nuts etc,). I did not go over the back end -yet.

Open to ideas!!

edit - Is 1/4" movement in the rear bushings normal? I used an 18" pry bar and it easily moves ~1/4" if I tug on it. Leaning on it doesn't move it much further.

Re: 2015 Taurus AWD - Alignment "changes" under acceleration

Posted: Sat Feb 09, 2019 7:15 pm
by Jake_Blues
With a front wheel drive car, sounds like a bad motor mount to me - though I could be wrong. You may want to run a Carfax on it if you already haven't. Just go to Ebay and buy one for like $3. there's some free sites on the interwebs but they don't always give you all reported accidents.

https://vincheck.info/